Skip to content
Galilejeva noć u Zagrebu - 26.9.2009
Jaša Čalogović   
Srijeda, 23 Rujan 2009

thumb_galilejeva_noc_-_javno_promatranje.jpg U sklopu akcije Galilejeve noći koja spada pod jedan od glavnih projekata Međunarodne godine astronomije 2009. u Zagrebu će se na Trgu Bana Jelačića i Dolcu u subotu, 26.9.2009 održati javno promatranje od 10:00 do 22:00 sata. Od 10-19h je planirano promatranje Sunca, a na trgu će biti postavljena ukupno 4 štanda koja će izlagati prigodna astronomska izdanja. U šatoru će biti organizirana astronomska radionica sa nagradnom igrom, a biti će prikazan i film „50 godina istraživanja“ povodom 40 obljetnice slijetanja čovjeka na mjesec (Apollo 11). Od 19-22h će biti postavljeni teleskopi i na Dolcu gdje će svi prisutni građani moći pogledati Mjesec i planete uživo.

Kratki program u pdfu možete pogledati ovdje.

 
Galilejeve noći - registracija
Tomislav Sorić   
Nedjelja, 20 Rujan 2009
thumb_galilean_nights_croatian.jpgEvo jedne vijesti za sva astronomska društva koja će Galilejeve noći obilježavati od 22 do 24.10. Registrirajte svoj događaj na stranici http://www.galileannights.org/register_event.html i budite dio globalnog projekta. Sve registrirane aktivnosti bit će navedene na službenoj web stranici što može pomoći da vašem događanju prisustvuje još više ljudi. Kontakt detalji koje ćete dati biti će navedeni na službenoj web stranici, tako da zainteresirani mogu saznati što više informacija. E-mail adresa koju dodate u priloženi formular će biti dodana na mailing listu, tako da će svi lokalni organizatori biti informirani o aktivnostima i pripremama za Galilejeve noći.
Javite se bez obzira na to s koliko neformalnim ili malim grupama ljudi provodite Galilejeve noći. Bilo da se radi o jednoj osobi koja svojim teleskopom otkriva tajne neba maloj grupi susjeda i prijatelja ili o velikom astronomskom društvu koje održava veliko astronomsko događanje otvoreno za javnost - svi su ključni za donošenje radosti astronomije široj javnosti.
 
Predavanje u Tehničkom Muzeju - "Sjećanje na program Apollo"
Jaša Čalogović   
Utorak, 15 Rujan 2009
thumb_tmuzej-170909.jpgU četvrtak, 17. rujna 2009. u 18 sati u dvorani Tehničkog muzeja (Zagreb) održati će se popularno predavanje za građanstvo na temu: "Sjećanje na program Apollo". Predavač je Mike Vucelić, gost iz Sjedinjenih američkih država. Predavanje se održava povodom obilježavanja 40. obljetnice prve ekspedicije na Mjesecu. Inženjer Mike Vucelić (79) rođen je u Garešnici, a Strojarski fakultet završio je u Zagrebu 1954. godine. U vrijeme misije "Apolla-11" i u kasnijim misijama programa "Apollo" imao je važnu ulogu u kontroli leta u Houstonu. Ovom prilikom Mike Vucelić govoriti će o svojim iskustvima i doživljajima prilikom rada u programu "Apollo". Ulaz je slobodan.
 
2. Internacionalni Dark Sky Kamp na Lastovu (14.-19.9.2009)
Jaša Čalogović   
Utorak, 11 Kolovoz 2009
thumb_lastovo.jpgU organizaciji Dark-Sky Slovenija na otoku Lastovo će se od 14. do 19.9.2009 održati drugi Internacionalni Dark Sky Kamp. Lastovo je prema nekim mjerenjima najmračnije mjesto u Europi sa iznimkom La Palme koja se nalazi na 2400m nadmorske visine. U sklopu kampa će biti priređena raznolika predavanja međunarodnih stručnjaka. Više o dark sky kampu možete saznati na stranicama www.darkskyparks.org ili pogledati flyer u pdfu. Svi prisutni su također pozvani na 9. Europski Simpozij za Zaštitu Noćnog Neba koji će se održati od 17. – 19.9.2009 u Irskoj, Armagh (www.lightpollution2009.eu). I na kraju jedna dobra vijest iz Slovenije – nakon uvođenja zakona o svjetlosnom onečišćenju u Sloveniji su vidljivi i prvi rezultati. Mnoge općine već sad bilježe uštedu električne energije od 60%. U opservatoriju Zaplana koji je udaljen samo 22km od Ljubljane izmjeren je pad svjetlosnog onečišćenja od 10% u odnosu na protekle godine.
 
Logo za Galilejeve noći
Slobodan Danko Bosanac   
Četvrtak, 06 Kolovoz 2009
thumb_galilean_nights_croatian.jpg Hrvatska verzija banera za Galilejske noći se čeka od središnjice, tekst koji je poslan prije izvjesnog vremena. K. Barilar izradio je tu verziju, koja je prikazana, i predlaže se kao službena. Radi demokratičnosti bilo bi dobro da se  dobiju komentari, koji se mogu slati na adresu Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
Ovdje možete preuzeti logo u esp,jpeg i png formatu.
 
Galileiska noć
Slobodan Danko Bosanac   
Subota, 01 Kolovoz 2009
galilean_nights.jpg Slijedom velikog uspjeha 100 Sati astronomije (www.100hoursofastronomy.org, i  http://www.astronomija2009.org/ ) Međunarodna astronomska unija (IAU) organizira seriju događaja na dane 22-24 Listopada 2009 pod zajedničkim nazivom GALILEISKE NOĆI  (Galilean Nights) ( http://www.astronomy2009.org/globalprojects/cornerstones/galilean ).  Ideja je slična onoj od 100 Sati astronomije, te se pozivaju profesionalne i amaterske udruge da zajednički organiziraju događaje u gradovima.  Hrvatsko astronomsko društvo već je prije nekoliko mjeseci dalo primjedbu IAU da su datumi Galileiskih noći neprikladni, jer u mnogim gradovima Hrvatske, ali sigurno i većeg dijela Europe, to je period nestabilnog vremena. Postoji tek mala vjerojatnost da dani budu prikladni za opažanja,  s izuzetkom, možda, duž Jadranske obale. Stoga je odlučeno da HAD, u suradnji s članovima amaterskih društava, organizira promatranje neba na Trgu bana Jelačića na dan 26. Rujna 2009, pod nazivom „ Galileiska noć“. Promatranje bi počelo u 10h gledajući Sunce, i nastavilo s noćnim do 24 h. U sklopu događaja prikazat će se, u suradnji s veleposlanstvom SAD, dokumentarni film o obljetnici slijetanja prvog ljudskog bića na Mjesec.  Prikazivanje će bit na Trgu bana Jelačića. Taj prijedlog datuma nije obvezujući za amaterska društva u Hrvatskoj, koja se za taj događaj mogu prikladno organizirati na službene datume ovisno o uvjetima. Jedini je naputak da su aktivnosti  slične onima kao za 100 Sati astronomije.  Koordinator za amaterska društva za Hrvatsku  je Tomislav Sorić ( Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript ) iz Astronomskog centra Salona iz Solina. HAD je spreman pomoć gdje god je to potrebno.
 
Izložba „Svemirske vedute“, ožujak- svibanj 2009
Slobodan Danko Bosanac   
Nedjelja, 05 Srpanj 2009
1svjetlo.jpg Gradski muzej Korčula u suradnji s Astronomskom udrugom Korčula, uz potporu Ministarstva kulture RH, a u povodu obilježavanja 2009. godine proglašene od UNESCO-a  Međunarodnom godinom astronomije- IYA 2009, tijekom ožujka  priredio je izložbu astrofotografija u izboru Korada Korlevića pod nazivom „Svemirske vedute“.
Udruženom akcijom Astronomske udruge Korčula, Arheološkog muzeja Narona iz Vida, Gradskim muzejom Korčula i Ornitološkom zbirkom u Metkoviću najavili smo svoje sudjelovanje u ovogodišnjoj akciji Sekcije za muzejsku edukaciju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva UOKVIRI, izabravši temu  UOKVIRI SVJETLO.
Opširnije...
 
Noć pod zvijezdama na „Ruđeru“, 2.7.2009
Jaša Čalogović   
Petak, 26 Lipanj 2009
thumb_noc-rudjer.jpgInstitut Ruđer Bošković i Hrvatsko astronomsko društvo pozivaju Vas na Noć pod zvijezdama na 'Ruđeru' koja će se održati u četvrtak, 2. srpnja 2009. godine s početkom u 22 sata na Institutu Ruđer Bošković, Bijenička cesta 54, Zagreb. Promatranje noćnog neba organizira se u sklopu obilježavanja Međunarodne godine astronomije te u susret proslavi 60. godišnjice Instituta Ruđer Bošković.
Opširnije...
 
Obljetnica Apolla 11 – prikazivanje filma, 16.7.2009
Jaša Čalogović   
Petak, 26 Lipanj 2009

thumb_201px-apollo_11_insignia.pngNa dan 40. obljetnice lansiranja "Apolla-11", u četvrtak, 16. srpnja 2009. u 18 sati, u Tehničkom muzeju u Zagrebu, Savska cesta 18, održati će se projekcija američkog dokumentarnog filma: "50 godina istraživanja". To je film o američkoj agenciji NASA. Film sadrži mnogobrojne snimke i filmske isječke o povijesnim svemirskim misijama. Film je na engleskom jeziku.

 
Održan je 1. festival Sunca i svjetlosti u crkvi Sv. Križa u Ninu
Jaša Čalogović   
Petak, 26 Lipanj 2009

thumb_crkva-svkriza-nin01.jpgU Ninu je održan prvi Festival sunca i svjetlosti u crkvi sv. Križa koji je organizirala Turistička zajednica grada Nina. Projekt je pokrenut u godini astronomije budući je povezan sa sunčevom svjetlosti i crkvom sv. Križa, starohrvatskom crkvom iz 9. st. koja je popularno nazvana najmanjom katedralom na svijetu. Prvi Festival je pokrenut s ciljevima: razvoj nove turističke atrakcije uz promatranje igre sunca u crkvi sv. Križa za vrijeme ravnodnevnice odnosno suncostaja, poticanje na osnivanje astronomskog društva mladih u Ninu, promocija astronomskog i arhitektonskog značaja crkve sv. Križa u Ninu koju neki znalci uspoređuju sa Stonehenge-om.

Opširnije...
 
Izložba astrofotografija astronomskog društva "Anonymus"!
Anonymus   
Srijeda, 20 Svibanj 2009
Povodom obilježavanja Međunarodne godine astronomije, astronomsko  društvo "Anonymus" i Zajednica tehničke kulture Valpovo pozivaju Vas naizlozba1_t.jpg
 
izložbu astronomskih fotografija
 
snimljenima u razdoblju djelovanja Društva, od 1994. pa sve do danas.

Fotografije će, za početak, biti izložene u hodniku Odjele za fiziku Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku od srijede, 20. svibnja, 2009. do petka 29.05.
Opširnije...
 
Astrofotografija za sveznalice
Danijel Reponj   
Petak, 01 Svibanj 2009
naslovnica.jpgS ponosom vam mogu predstaviti prvi domaći elektronički priručnik za digitalnu astrofotografiju. Vodič kroz digitalnu astrofotografiju djelo je tima astronoma s AstroForuma Zvjezdarnice i predstavlja jedinstveni projekt kakvoga još nismo imali prilike susresti, ne samo kod nas nego i šire. Kako je nastao ovaj Vodič, opisano je u njegovom predgovoru pa ga neću ovdje ponavljati. Reći ću samo da se ekipa svojski potrudila i nakon višemjesečnog rada pred vama se nalazi jedinstvena knjiga ovakvog oblika na našim prostorima. Da je bilo velike potrebe za njom, bilo je, i to je jedan od glavnih razloga zašto smo se odvažili na ovaj korak i upustili se u pisanje nečega, u čemu nismo imali iskustva. Rezultat od 138 stranica je pred vama pa ga ocijenite sami. Djelo je to cijeloga tima ljudi i svatko od njih dao je svoj skromni doprinos sa željom da astrofotografiju približimo što većem krugu ljudi, poglavito astronoma amatera koji se do sada nisu susretali s tom problematikom, ali i za one koji su se već dotakli te teme u praksi no nisu bili zadovoljni rezultatima.Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 18 - 34 od 64

Prijava


Zaboravili ste šifru?

Tko je Online

Kalendar

« < November 2021 > »
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
« < December 2021 > »
M T W T F S S
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Obavijesti

Zvjezdarnica.com

A feed could not be found at http://www.zvjezdarnica.com/rss.php?img=1&num=5

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Ukoliko ostavite svoje ime i e-mail adresu, sve važne obavijesti o aktivnostima i događanjima za vrijeme MGA 2009 dobivati ćete svaki puta direktno na Vaš e-mail.
(Napomena: Vaši podaci neće biti korišteni u bilo koje druge svrhe osim za ovaj newsletter)


Ankete

Astronomija je
 
Advertisement