Skip to content
Naslovnica arrow O MGA 2009
O međunarodnoj godini astronomije 2009 PDF Ispis E-mail
thumb_iya_logo_cro.jpgMeđunarodni astronomski savez (IAU) i organizacija UNESCO proglasili su 2009. godinu međunarodnom astronomskom godinom (International Year of Astronomy; IYA 2009). To je ujedno i 400. obljetnica prvog astronomskog promatranja uz pomoć teleskopa kojeg je proveo Galileo Galilei. IYA, koja nosi slogan „Svemir: na vama je da ga otkrijete“, zamišljena je kao godina manifestacija koje će doprinijeti populariziranju astronomije. Ova manifestacija će biti održana na međunarodnom, ali i nacionalnom te lokalnom nivou gdje su za nacionalne programe odgovorna nacionalna središta. U Hrvatskoj je uloga nacionalnog organizacijskog središta pripala Hrvatskom astronomskom društvu (HAD) koje je osnovalo Nacionalno srediste za obiljezavanje IYA 2009 u sljedecem sastavu:


Slobodan Danko Bosanac - predsjednik i glavni koordinator za područje Republike Hrvatske
Korado Korlević - koordinator za amaterske aktivnosti i zaštitu neba
Maja Suveljak - koordinator za aktivnosti po školama
Darije Maričić - koordinator za komunikaciju s javnošću
Bojan Vršnak - koordinator za znanstvenu aktivnost
Jaša Čalogović - informatička potpora
Suzana Filipašić - koordinator za izdavaštvo
Damir Hržina - kontrola financija
Rajka Jurdana Šepić, Hrvoje Božić i Dragan Rosa - članovi


Glavne smjernice IYA 2009. su što većem broju ljudi omogućiti pogled kroz teleskop kako je to prije 4. stoljeća učinio Galilei te putem medija što bolje informirati javnost o svim značajnim otkrićima i pojavama na nebu u 2009. godini. Borba protiv prekomjerne umjetne rasvjete (popularno nazvane svjetlosno onečišćenje) je također jedan od važnih ciljeva za IYA 2009.U ovaj projekat do sada se uključilo preko 90 zemalja svijeta, a očekuje se ukupan broj od 140 zemalja sudionica.

Nadamo se da će se što veći broj hrvatskih astronoma amatera i ljubitelja astronomije uključiti u ovaj program i tako doprinjeti sveukupnoj popularizaciji astronomije koja u današnjem društvu često biva zaboravljena.

iya-logo.gif

pdf Poster u povodu MGA 2009 - Astronomy in Croatia