Skip to content
Naslovnica
Izložba u Tehničkom muzeju - „Znanost u Svemiru“ PDF Ispis E-mail
Jaša Čalogović   
Četvrtak, 15 Listopad 2009
thumb_discovery-sts.jpgU srijedu, 21. Listopada 2009. u 12 sati u Tehničkom muzeju u Zagrebu (Savska cesta 18), otvara se talijanska izložba fotografija pod nazivom „Znanost u svemiru“. Izložba se otvara u sklopu 9. tjedna talijanskoga jezika u svijetu. Fotografije su posvećene misiji space shuttlea „Discovery“ na međunarodnoj svemirskoj postaji ISS, gdje je sudjelovao talijanski astronaut Paolo Nespoli.U  srijedu, 21. listopada 2009., u 12,00 sati, povodom IX. tjedna talijanskog jezika u svijetu, kojega je tema ove godine Talijanski jezik između umjetnosti, znanosti i tehnologije, u Tehničkom muzeju u Zagrebu u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu i Centrom vizualnih umjetnosti Batana – Rovinj,  biti će otvorena  izložba fotografija Znanost u svemiru koju su ustupile: ASI (Talijanska svemirska agencija), ESA (Europska svemirska agencija) i NASA. Fotografije dokumentiraju misiju Esperija, zahvaljujući kojoj se na space shuttlue Discovery našao i talijanski astronaut Paolo Angelo Nespoli (stručni član misije) u posadi STS – 120. Dokumentarni zapisi djelo su poznatoga fotografa Gabrielea Rigona, autora naglašene senzibilnosti, koji u fotografskim radovima profinjena stila, rafinirana i tankoćutna, ostvaruje inovaciju u narativnom ritmu, bitnu u tom novom iskustvu s astronautima. Stotinjak fotografija u boji, koje čine izložbu u Tehničkom muzeju, bilježi prizore snimljene u Johnson Space Centeru tijekom obuke za misiju Esperija.


Znanost u svemiru

Fotografija je imala važnu ulogu u prvom planu istraživanju svemira. Od prvoga putovanja imali smo priliku vidjeti slavne i potresne prizore koji objedinjuju naše misli u ganuću te pomažu shvatiti naš svijet i ono što ga okružuje. U povijesti čovječanstva malo je takvih otkrića kao što su ona koja nastaju u istraživanju svemira. Ne može se zaobići činjenica da je ovih pola stoljeća fotografije svemira dalo novu perspektivu i da je mijenjalo način spoznaje svijeta i nas samih. Svi fotografski zapisi svemira ostvareni su kao znanstvena istraživanja namijenjena prikupljanju informacija, razmišljanja i dojmova, pružajući znanstvenicima i stručnjacima mnoge i jedinstvene mogućnosti, produbljujući i šireći znanja o nebu. Običnim ljudima omogućeno je da vlastitim očima dosegnu vizije koje su u prošlosti bile namijenjene tek malenoj manjini stručnjaka. Ali naša su saznanja kao stanovnika planeta Zemlje rasla sve više. Danas, primjerice, možemo promatrati resurse Zemlje, promjene okoliša te meteoroloških sustava na posve drukčiji način, intuitivno razumijevajući svu krhkost ustroja našeg planeta kao nešto što mora biti zaštićeno. Na nama je da pravilno interpretiramo prizore i prihvatimo što oni mogu ponuditi. 


Misija Esperija

Esperija, kako su antički Grci nazvali talijanski poluotok, ujedno je i ime misije astronauta Paola Nespolija, Talijana, člana ekipe STS-120, na space shuttleu Discovery. Misiju su zajednički vodili ESA (Europska svemirska agencija) i ASI (Talijanska svemirska agencija), kao talijanski prinos kompletiranju projekta ISS (International Space Station). Paolo Nespoli se zapravo koristi jednom od flight opportunities što ju je ASI ostvario dostavivši Nodo 2 i Nodo 3 ISS-u. Slijedom bliske suradnje dviju svemirskih agencija, mogućnost leta povjerena je Nespoliju, članu Europske astronautske ekipe ESA-e. Glavni cilj misije bio je postavljanje novog krila ISS-a: Nodo 2 (nazvana Harmony), komprimiranoga modula koji je izgradio Thales Alenia Space i koji je temeljan za budući razvoj ISS. Nodo 2 je, između ostalog, prvi element europske konstrukcije na ISS-u, gdje će zapravo djelovati kao poveznica (koridor) između američkoga laboratorija Destiny, koji je već u orbiti, s laboratorijima Columbus (ESA) te Kibo (Japan), a koji će dostizati ISS u sljedećim mjesecima. Štoviše, prenijet će se i jedan adapter za pristanište space shuttlea koji će poslužiti kao spojnica između logističkih modula Leonarda, Raffaella i Donatella, također talijanske gradnje, koji će pak biti uporabljeni kao transporteri opreme i opskrbe za postaju ISS. Na svemirskom brodu Discovery Paolo Nespoli imao je ulogu specijaliste misije. Na ISS-u povezivao je unutrašnjost letjelica i četiri svemirske šetnje koje su realizirali astronauti NASA-e. Njegova je zadaća bila da uskladi vanjske aktivnosti prema instrukcijama sa Zemlje, kao i aktivnosti rukovanja robotiziranim krakovima na shuttleu i ISS-u. Paolo Nespoli je, između ostalog, vodio i srodni eksperimentalni program ESA i ASI na polju ljudske fiziologije i biologije u upravljanju i održavanju nadzornih sustava na brodu Orbiter. Osim instalacije Nodo 2, posada je obavljala druge osnovne zadaće, konfigurirajući strukture koje podupiru solarne panele što generiraju električnu energiju na brodu svemirske postaje ISS, pojedine radijatore za disperziju topline i potrošnju energetskih potencijala ISS-a. Za Nespolija, koji djeluje u European Astronaut Corp ESA od 1998, ta je misija bila prvo iskustvo u svemiru. Drugi su članovi posade bili Pamela A. Melroy (vođe misije), Daniel M. Tani (inženjer leta), George D. Zamka (pilot) te Douglas H. Wheelock, Scott E. Parazynski, Stephanie D. Wilson, svi stručni članovi misije kao i Nespoli.


Izložba u Tehničkom Muzeju u Zagrebu će biti otvorena od 21. listopada do 22. studenoga 2009., u prostorima Odjela astronomije i astronautike


Odnosi s javnošću
Miljenko Paunović

Zadnja Promjena ( Utorak, 20 Listopad 2009 )
 
« Prethodna   Sljedeća »

Prijava


Zaboravili ste šifru?

Tko je Online