Skip to content
Naslovnica
Izvještaj sa Galileijeve noći u Zagrebu, 26.9.2009. PDF Ispis E-mail
Jaša Čalogović   
Utorak, 29 Rujan 2009
thumb_galilejeva_noc_izvjestaj-05.jpgU subotu 26. rujna 2009. godine u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića i na Dolcu održana je, u organizaciji Hrvatskog astronomskog društva i Zvjezdarnice Zagreb, manifestacija vezana uz obilježavanje Međunarodne godine astronomije 2009. i Galileijevog prvog pogleda teleskopom u nebeski svod. Uz izvrsnu medijsku potporu (Nova TV, HTV…) prema nekim procjenama ovu manifestaciju na glavnom zagrebačkom trgu posjetilo je preko 5000 građana. Može se reći da je u odnosu na sličnu manifestaciju pod nazivom „100 sati astronomije“ koja je održana početkom travnja i koja je proglašena vrlo uspješnom, ovo događanje polučilo još veći uspjeh.


Iako naziv nije u potpunosti sugerirao na to, „Galilejeva noć“ počela je već u subotnje jutro, točnije u 10 sati gdje su svi prisutni građani na prostoru pokraj sata na trgu Bana Jelačića mogli pogledati Sunce. Za one mlađe u posebno postavljenom šatoru bila je organizirana astronomska radionica. Sva prisutna djeca su imala prilike uz pomoć škara i malo ljepila napraviti vlastitu maketu nebeskog svoda. Na ukupno 4 štanda bilo je izloženo preko stotinjak izdanja knjiga astronomskih te srodnih znanosti. Već od ranog jutra bili su zamjetni poveći redovi oko teleskopa gdje se promatralo Sunce. Umjesto da ispijaju kavu u nekom obližnjem kafiću, neki od prisutnih građana su čekali i po pola sata da samo bace pogled na našu najbližu zvijezdu.

gn-260909-01.jpg

Sredinom dana postavljen je i veliki plazma televizor gdje je više puta prikazan film „Eyes on the skies“ u produkciji IAU i ESA. Povodom 40. obljetnice slijetanja čovjeka na mjesec (Apollo 11) prikazan je film „50 godina istraživanja“ koji je nesebično ustupilo američko veleposlanstvo u Zagrebu.

Navečer su, uz dva teleskopa na Trgu, postavljeni i dodatni teleskopi na Dolcu gdje su brojni građani imali priliku pogledati kroz instrumente naše najbliže nebesko susjedstvo. Pogled na Mjesec i Jupiter su u mnogima izazvali osjećaje oduševljenja, a mogla su se čuti i brojna pitanja svim prisutnim demonstratorima. Da bi doživljaj bio potpun na Dolcu je nakon 20 sati ugašena i javna rasvjeta. Iako je bilo postavljeno desetak teleskopa, za pogled kroz teleskop se čekalo opet u redovima, ponekad i po pola sata, te su tako svojim interesom građani potvrdili da ovakva događanja svakako upotpunjuju društveni život u Gradu Zagrebu.

galilejeva_noc_izvjestaj-01.jpg

Na kraju cijele priče može se zaključiti da je ova manifestacija prošla izuzetno uspješno i pored dobrih očekivanja stečenih organizacijom 100 sati astronomije početkom aprila. Velik interes građana kao i medija daje na razmišljanje ideju da se ovakve manifestacije održavaju i ubuduće barem jednom godišnje. Realizacija ovog javnog opažanja ne bi bila moguća da nije bilo razumijevanja uprave Grada Zagreba, te pomoći u prvom redu astronoma amatera i astronomskih udruga, Američkog veleposlanstva, izdavačke kuće Profil, knjižare Tamaris i Instituta Ruđer Bošković
gn-260909-05.jpg

galilejeva_noc_izvjestaj-04.jpg

> Galerija slika
> Galerija slika by Marija Cvetnić

VIDEO
> Reportaža za Dnevnik.hr (NOVA TV)
> Dobro jutro Hrvatska (HTV), 25.9.2009.

> Video 1

> Video 2
> Video 3

NOVINSKI ČLANCI
> Večernji list, 28.9.2009.
> Vjesnik, 28.9.2009.
> Novi list, 25.9.2009.
- Kronika požeško-slavonska, 5.9.2009. - Dr. sc. Milko Jakšic na obilježavanju Medunarodne godine astronomije u Požegi (ZEF)

RADIO
- Aktualno u 17, HR1, 24.09.2009. - Najava održavanja Galileijeve noci
- Dnevne novosti, HR1, 26.09.2009. - Najava održavanja Galileijeve noci
- Otvoreno, Otvoreni radio, 26.09.2009. - Najava održavanja Galileijeve noci
- Reporterska javljanja, Radio Sljeme, 26.09.2009. - Najava održavanja Galileijeve noci
- Zagrebacki dnevnik, Radio Sljeme, 26.09.2009. - Najava održavanja Galileijeve noci

Zadnja Promjena ( Petak, 16 Listopad 2009 )
 
« Prethodna   Sljedeća »

Prijava


Zaboravili ste šifru?

Tko je Online