Skip to content
Naslovnica arrow Zanimljivosti
Zanimljivosti
Astrofotografija za sveznalice
Danijel Reponj   
Petak, 01 Svibanj 2009
naslovnica.jpgS ponosom vam mogu predstaviti prvi domaći elektronički priručnik za digitalnu astrofotografiju. Vodič kroz digitalnu astrofotografiju djelo je tima astronoma s AstroForuma Zvjezdarnice i predstavlja jedinstveni projekt kakvoga još nismo imali prilike susresti, ne samo kod nas nego i šire. Kako je nastao ovaj Vodič, opisano je u njegovom predgovoru pa ga neću ovdje ponavljati. Reći ću samo da se ekipa svojski potrudila i nakon višemjesečnog rada pred vama se nalazi jedinstvena knjiga ovakvog oblika na našim prostorima. Da je bilo velike potrebe za njom, bilo je, i to je jedan od glavnih razloga zašto smo se odvažili na ovaj korak i upustili se u pisanje nečega, u čemu nismo imali iskustva. Rezultat od 138 stranica je pred vama pa ga ocijenite sami. Djelo je to cijeloga tima ljudi i svatko od njih dao je svoj skromni doprinos sa željom da astrofotografiju približimo što većem krugu ljudi, poglavito astronoma amatera koji se do sada nisu susretali s tom problematikom, ali i za one koji su se već dotakli te teme u praksi no nisu bili zadovoljni rezultatima.Zadnja Promjena ( Petak, 01 Svibanj 2009 )
Opširnije...
 
Izvještaj s promatranja u Valpovu
Anonymus   
Utorak, 07 Travanj 2009
Klikni Ovog vikenda (4. i 5. travnja) obilježavali smo projekt 100 sati astronomije promatranjem na kuli dvorca Prandau-Normann u Valpovu. Došli su svi, od najmlađih osnovnoškolaca do umirovljenika, od Valpova i Osijeka do Miholjca; čak smo privukli i ekipu sa zabave ispred dvorca. Celestron nikoga nije ostavljao ravnodušnim. "Wow", "Kak je super", bile su česte reakcije.
Zadnja Promjena ( Utorak, 07 Travanj 2009 )
Opširnije...
 
Astrovizija – emisija o astronomiji i astronautici
Jaša Čalogović   
Utorak, 24 Veljača 2009
astrovizija.jpgOd sredine veljače na inicijativu začetnika i voditelja projekta Darija Hercega, a u dogovoru s Astronomskom udrugom Vidulini pokrenut je novi medij hrvatskih astronoma - astronomska televizija nazvana „Astrovizija“. Cilj ovog projekta je putem interneta i kratkih video priloga približiti javnosti astronomiju i na kvalitetan način pokazati kako to rade Hrvatski astronomi. Kao hvale vrijednu inicijativu, Astroviziju treba promatrati kao jedan od važnih doprinosa Hrvatskih astronoma obilježavanju Međunarodne godine astronomije 2009. Želimo puno uspjeha urednicima i pokretačima Astrovizije, a nadamo se da će taj projekt u kraćem vremenu također prikupiti veći broj suradnika.

> www.astrovizija.net
Zadnja Promjena ( Srijeda, 25 Veljača 2009 )
 
Hubbleovo sljedeće otkriće
Mislav Baloković   
Nedjelja, 22 Veljača 2009
youdecide.jpgAmerički institut zadužen za upravljanje Hubble Space Telescopeom, Space Telescope Science Institute - STSci (Baltimore, SAD) poziva Vas da date svoj glas za sljedeći objekt koji će Hubbleov teleskop snimati! Na ovoj stranici možete odabrati jedan od 6 svemirskih objekata koji do sada nisu bili snimani ovim teleskopom i time ući u nagradno izvlačenje - dijelit će se 100 postera sa slikom objekta koji dobije najviše glasova. Slika će biti objavljena za vrijeme svjetskog događaja 100 sati astronomije (2.-5. travnja), a glasanje traje do 1. ožujka.
Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 23 Veljača 2009 )
 
Komet Lulin se približava Zemlji
Mislav Baloković   
Subota, 14 Veljača 2009
komet_lulin_karzaman-ahmad1.jpg Komet Lulin (C/2007 N3) će tokom veljače biti moguće vidjeti dalekozorom na zapadu prije izlaska Sunca. Moguće je i da bude dovoljno sjajan da u ruralnim područjima bez svjetlosnog zagađenja bude vidljiv golim okom nekoliko dana prije i poslije 24.2.2009., kada će biti najbliže Zemlji. Ana Prpić iz Astronomske sekcije Fizikalnog društva Split na ovoj stranici piše o kometu i gdje ga se na nebu može naći u ranim jutarnjim satima. Veliki članak možete naći i na stranicama časopisa Sky & Telescope. Ako i ne uspijete svojim očima vidjeti komet, uživajte u prekrasnim slikama !
Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 16 Veljača 2009 )
 
Priče akustičnog teleskopa
Slobodan Danko Bosanac   
Subota, 24 Siječanj 2009
akusticni_teleskop.jpg

Svemir je na razne načine izazov ljudske mašte. Za intelekt, da ga razumije i približi našem iskustvu, te za umjetnost jer ljepotu koju pokazuje izvan je svakog dosega mašte. U tom iskustvu nedostaje jedino zvuk,  ali ima umjetnika koji nalaze nadahnuće u mističnosti Svemira i stvaraju glazbu koja nas obogaćuje. Rezultat takovog nadahnuća može se doživjeti na adresi:   http://www.lapaine.com/soundlab/

Zadnja Promjena ( Nedjelja, 25 Siječanj 2009 )