Skip to content
Naslovnica arrow Obavijesti
Obavijesti
Predstavljanje knjige „Zvjezdane vatre dalekog svemira“
Jaša Čalogović   
Četvrtak, 17 Prosinac 2009
thumb_knjiga-zvjezdane-vatre.jpgU utorak, 22. Prosinca 2009. godine u Profil Megastore (Bogovićeva 7, Zagreb) sa početkom u 18 sati biti će predstavljena nova knjiga iz fizikalne astrognozije - „Zvjezdane vatre dalekog svemira“ od prof. dr. sc. Vladisa Vujnovića. O knjizi će govoriti prof. Vujnović i urednica Suzana Šijan. Flyer za ovu manifestaciju možete pogledati ovdje.
 
Dani svemira u Tehničkom muzeju
Jaša Čalogović   
Petak, 20 Studeni 2009
thumb_dani_svemira09.jpgU Tehničkom muzeju u Zagrebu održati će se serija predavanja od 25 do 27.11.2009 sa temom svemira. Cijelokupni program "Dana svemira" možete pogledati ovdje (pdf) ili u kalendaru. 
 
Zvjezdani glasnik
Slobodan Danko Bosanac   
Petak, 13 Studeni 2009
zvijezde.jpgU četvrtak 12. studenog bila je promocija HRT-ovog dokumentarnog filma o Galileo Gelileiu. Filma će se premijerno prikazat 20. studenog u 21.45h na prvom programu HRT-a. Dokumentarac,pod naslovom Zvjezdani glasnik, izvrsno prikazuje život, rad i sukob sa crkvom velikog znanstvenika, jednog od utemeljitelja znanosti. Autori su odradili velik posao obišavši mjesta gdje je Gelilei djelovao, intervjuirali mnoge stručnjake o tom velikanu znanosti.
 
Žene u astronomiji
Slobodan Danko Bosanac   
Utorak, 10 Studeni 2009
women_in_astronomy.jpegPovodom međunarodne godine astronomije nastavna sekcija HAD-a organizira 11. prosinca (petak) 2009. na Zvjezdarnici u Zagrebu stručni skup o
ženama u astronomiji. Skup je cjelodnevni.

Zadnja Promjena ( Srijeda, 11 Studeni 2009 )
Opširnije...
 
Predavanje u Valpovu
Anonymus   
Četvrtak, 05 Studeni 2009
U suradnji s Gradskom knjižnicom Valpovo, astronomsko društvo "Anonymus" organizira još jedno popularno predavanje za građanstvo u Valpovu: 


SVJETLOSNO ONEČIŠĆENJE:
Od ekoloških do astronomskih posljedica

Predavač je član "Anonymus"-a, Denis Vida.
Predavanje će se održati u utorak, 10. studenog, 2009. s početkom 18:00 sati.

Ulaz je za sve slobodan i radujemo se vašem dolasku!

Zadnja Promjena ( Utorak, 10 Studeni 2009 )
Opširnije...
 
Projekt Unidentified Aerospace Phenomena (UAP)
Slobodan Danko Bosanac   
Utorak, 03 Studeni 2009
Philippe Ailleris, astronom amater, pokrenuo je na privatnoj bazi projekt Unidentified Aerospace Phenomena (UAP)  koji je u okviru MGA2009 (detalji na http://www.astronomy2009.org/news/updates/530/). Svrha je da se na globalnoj razini opažaju pojave u atmosferi koji nemaju očitih objašnjenja. U tu svrhu pokrenute su web-stranice (http://www.uapreporting.org/) koje astronomima omogučuju objavit takove pojave.

 

Zadnja Promjena ( Četvrtak, 05 Studeni 2009 )
Opširnije...
 
Galilejeva noć u Valpovu, 23.-24. listopad 2009.
Anonymus   
Utorak, 20 Listopad 2009
 Povodom Međunarodne godine astronomije,Valpovoastronomsko društvo „Anonymus“i Zajednica tehničke kulture Valpovo organiziraju

"GALILEJEVE NOĆI"

Javna promatranja noćnog neba pomoću teleskopa na Trgu Kralja Tomislava u Valpovu koje će se održati u petak i subotu, 23. i 24. listopada 2009., u večernjim satima.
Zadnja Promjena ( Utorak, 20 Listopad 2009 )
Opširnije...
 
Galilejeve noći u Dalmaciji
Tomislav Sorić   
Nedjelja, 18 Listopad 2009
Astronomska sekcija fizikalnog društva Split i Astronomski Centar Salona obilježit će Galilejeve noći astronomskim promatranjima u Solinu, Omišu, Splitu i Podstrani.
Zbog velikog interesa Galilejeve noći u Dalmaciji će potrajati jednu noć dulje – dakle održavati će se od 22. do 25. 10.
Zadnja Promjena ( Ponedjeljak, 19 Listopad 2009 )
Opširnije...
 
Predavanje: Prva godina Hrvatske meteorske mreže (Astronomsko društvo "Anonymus")
Anonymus   
Petak, 16 Listopad 2009

Povodom Mjeseca hrvatske knjige i Međunarodne godine astronomije, Gradska knjižnica i čitaonica Belišće te astronomsko društvo HMM - Hrvatska meteorska mreža "Anonymus" organiziraju predavanje:

PRVA GODINA HRVATSKE METEORSKE MREŽE

Filip Novoselnik

Ponedjeljak 19. listopada 2009. s početkom u 19:00h, u predavaonici zgrade uprave grada Belišća. Ulaz je slobodan.


Zadnja Promjena ( Nedjelja, 18 Listopad 2009 )
Opširnije...
 
Predavanje u Tehničkom Muzeju - "Sjećanje na program Apollo"
Jaša Čalogović   
Utorak, 15 Rujan 2009
thumb_tmuzej-170909.jpgU četvrtak, 17. rujna 2009. u 18 sati u dvorani Tehničkog muzeja (Zagreb) održati će se popularno predavanje za građanstvo na temu: "Sjećanje na program Apollo". Predavač je Mike Vucelić, gost iz Sjedinjenih američkih država. Predavanje se održava povodom obilježavanja 40. obljetnice prve ekspedicije na Mjesecu. Inženjer Mike Vucelić (79) rođen je u Garešnici, a Strojarski fakultet završio je u Zagrebu 1954. godine. U vrijeme misije "Apolla-11" i u kasnijim misijama programa "Apollo" imao je važnu ulogu u kontroli leta u Houstonu. Ovom prilikom Mike Vucelić govoriti će o svojim iskustvima i doživljajima prilikom rada u programu "Apollo". Ulaz je slobodan.
 
Logo za Galilejeve noći
Slobodan Danko Bosanac   
Četvrtak, 06 Kolovoz 2009
thumb_galilean_nights_croatian.jpg Hrvatska verzija banera za Galilejske noći se čeka od središnjice, tekst koji je poslan prije izvjesnog vremena. K. Barilar izradio je tu verziju, koja je prikazana, i predlaže se kao službena. Radi demokratičnosti bilo bi dobro da se  dobiju komentari, koji se mogu slati na adresu Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript
Ovdje možete preuzeti logo u esp,jpeg i png formatu.
Zadnja Promjena ( Utorak, 15 Rujan 2009 )
 
Galileiska noć
Slobodan Danko Bosanac   
Subota, 01 Kolovoz 2009
galilean_nights.jpg Slijedom velikog uspjeha 100 Sati astronomije (www.100hoursofastronomy.org, i  http://www.astronomija2009.org/ ) Međunarodna astronomska unija (IAU) organizira seriju događaja na dane 22-24 Listopada 2009 pod zajedničkim nazivom GALILEISKE NOĆI  (Galilean Nights) ( http://www.astronomy2009.org/globalprojects/cornerstones/galilean ).  Ideja je slična onoj od 100 Sati astronomije, te se pozivaju profesionalne i amaterske udruge da zajednički organiziraju događaje u gradovima.  Hrvatsko astronomsko društvo već je prije nekoliko mjeseci dalo primjedbu IAU da su datumi Galileiskih noći neprikladni, jer u mnogim gradovima Hrvatske, ali sigurno i većeg dijela Europe, to je period nestabilnog vremena. Postoji tek mala vjerojatnost da dani budu prikladni za opažanja,  s izuzetkom, možda, duž Jadranske obale. Stoga je odlučeno da HAD, u suradnji s članovima amaterskih društava, organizira promatranje neba na Trgu bana Jelačića na dan 26. Rujna 2009, pod nazivom „ Galileiska noć“. Promatranje bi počelo u 10h gledajući Sunce, i nastavilo s noćnim do 24 h. U sklopu događaja prikazat će se, u suradnji s veleposlanstvom SAD, dokumentarni film o obljetnici slijetanja prvog ljudskog bića na Mjesec.  Prikazivanje će bit na Trgu bana Jelačića. Taj prijedlog datuma nije obvezujući za amaterska društva u Hrvatskoj, koja se za taj događaj mogu prikladno organizirati na službene datume ovisno o uvjetima. Jedini je naputak da su aktivnosti  slične onima kao za 100 Sati astronomije.  Koordinator za amaterska društva za Hrvatsku  je Tomislav Sorić ( Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript ) iz Astronomskog centra Salona iz Solina. HAD je spreman pomoć gdje god je to potrebno.
Zadnja Promjena ( Nedjelja, 09 Kolovoz 2009 )
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1 - 17 od 36